دسته بندی مطالب
نشست عصر قالی آذربایجان

سلسـله نشسـت های"عصر قالی آذربایجان"با هدف ایجاد گفتمان در ابعاد مختلف قالی آذربایجان، پرداختن و توجه خاص به ابعاد فرهنگی و هنری از نگاه هنرمندان و پژوهشگران این حوزه با حضور کارشناسان، خبرگان بازار، دانش آموختگان فرش و علاقمندان برگزار می شود.

ثبت نام حضور در نشست عصر قالی آذربایجان

مطالب نشست عصر قالی آذربایجان
کد مطلب : 100  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 394   |   تاریخ درج: چهارشنبه, مرداد 10, 1403   |   ساعت: 12:00 ق.ظ   |   منبع / نویسنده مطلب: مدیر سامانه

 

قالی تبریز، بزم ختایی‌ها

در تاراج تاریخ، تبریز همواره مهد هنر و فرهنگ بوده و قالی این شهر، گویی عصاره ذوق و سلیقه ایرانی را در تار و پود خود تنیده است؛ هنرمندان تبریزی، با ظرافت گره‌ها را در هم می‌آمیزند و نقش‌هایی بدیع را بر قالی نقش می‌زنند.


تاریخچه قالی تبریز
در قلب آذربایجان، شهر تبریز با کوله‌باری سنگین از عمری تجربه که به دوران مادها می‌رسد فعالیتی آرام و ثمربخش دارد. چهره تبریز حداقل در هزار سال گذشته بسیار روشن است. شهری پر احساس و هنر پرور با فرهنگی غنی و پربار، در تجلی دلفریب و خیره‌ کننده قالی های تبریز.
این عقیده عمومیت دارد که تعداد زیادی از قالی های ترنج یا مدالیون صفوی در تبریز و آذربایجان بافته شده است. در زمان حکومت صفویان با ایجاد کارگاه‌های بزرگ قالی‌بافی، بافندگان طراز اول در این شهر گرد آمدند و به بافت قالی ‌های بسیار نفیسی روی آوردند. تعدادی از مشهورترین و درخشان‌ترین قالی‌های نفیس و تاریخی ایران که در راس آن قالی مشهور و تاریخی اردبیل قرار دارد، در زمان شاه طهماسب بافته شدند. هر چند در این که قالی شیخ‌صفی یا شکارگاه و یا قالی ‌های شناخته شده و تاریخی را مستقیماً منسوب به این شهر دانست تردید است، ولی تبریز دارای کتابخانه سلطنتی، خطاطان، نقاشان و تذهیب‌کاران برجسته بوده است و کارگاه‌های متمرکز قالیبافی در آن وجود داشته است. به دنبال رکود پس از عصر صفوی تبریز در اواخر قاجاریه از اولین شهرهایی است که تجارت قالی به طور گسترده در آن رواج می‌یابد و بازار پر رونقی برای کمپانی‌های اروپایی می‌شود.
در دوره قاجاریه تبریز به سرعت رشد می‌کند و به دلیل آن که بر دروازه ارتباطی شرق و غرب قرار دارد، صدور قالی ایران به عنوان کالای تجاری از راه آذربایجان و ترکیه به اروپا میسر می‌شود.

ویژ‌گی‌های طرح و رنگ در قالی ‌های تبریز
در طرح‌های قالی تبریز آن چه بیشتر به چشم می‌خورد رقص ختایی‌هایی است که در سرتاسر قالی خودنمایی می‌کنند.
طرح‌های قالی تبریز به دسته‌های گوناگونی نام‌گذاری می‌شوند؛ دسته‌ای به نام‌های طرح مستوفی(گل فرنگ)، نقش ماهی یا هراتی، اسلیمی ترنجدار، اسلیمی لچک و ترنج، گلدانی، میناخانی، طرح درختی، طرح تصویری، گنبد، طرح باغی یا گلستانی، طرح شکارگاه و…هستند. و دسته‌ای بر اساس نام طراح یا تولیدکننده مانند طرح قره باغی، سالاری، علیا، نامی، خطیبی نام‌گذاری می‌شوند که امروزه شهرت بسیاری در بازار قالی دارند. حاشیه اغلب قالی‌های تبریز«سماوری یا توسباقه‌ای» است که البته این حاشیه جزو ویژگی‌های اصلی نقش ماهی درهم یا هراتی خوانده می‌شود.
نوع رنگ‌ها در قالی‌های قدیم تبریز محدود و با تضاد زیاد بوده است مانند رنگ‌های لاکی در کنار سرمه‌ای در متن و حاشیه؛ اما امروزه در قالی تبریز محدودیت رنگ وجود ندارد و طراحان و نقاشان از رنگ‌های متنوع در آثارشان استفاده می‌کنند. همچنین از جلوه‌های جدید در رنگ قالی معاصر تبریز به کارگیری عمق و بُعد یا پرسپکتیو در این طرح دوبعدی است که شناسه‌ای خاص به قالی تبریز داده است. از ویژگی دیگر تعادل بین رنگ‌های سرد و گرم بوده که وجود این سایه و روشن‌ها در گل‌ها و متن حالتی برجسته به نقوش داده که این روش به طبیعی‌تر کردن گل‌ها و نزدیک شدن به سبک رئال(طبیعت‌گرایی) کمک کرده است. این نکته حائز اهمیت است که در شیوه رنگ ‌گذاری نقاش تبریزی رنگ را به شیوه‌ی کدگذاری و شماره‌ نویسی یا به اصطلاح مستوره‌ای بر روی نقشه مشخص می‌کند.
طراحان قدیمی تبریز نظیر رسام ارژنگی، میر مصور، خیابانی و امین افشار خالق کارهای بی‌نظیر و با ارزشی هستند که همواره می‌تواند الگویی برای طراحان جوان و تازه‌کار باشد. از طراحان و تولیدکندگان معاصر تبریز می‌توان به استادان احمد عماد، حبیب‌الله امین افشار، محمدتقی خیابانی، غلامحسین خیابانی، محمد حسین بنام تبریزی، محمدعلی قره‌باغی، هدایت‌الله حمیدزاده ملقب به سالاری، جعفر پاکدست، ابراهیم پورنامی و… نام برد.

ویژگی‌های کلی قالی تبریز
تولیدات قالی تبریز عموما دارای رجشمار بالا و پرزهای کوتاه و ظریفی است که آن‌ها را در رده ظریف ‌باف قرار می‌دهد. استفاده از کرک و به خصوص ابریشم به وفور مشاهده می‌شود، به کارگیری ابریشم سفید و رنگی به منظور دورگیری گل‌ها و برگ‌ها از دیگر ویژگی‌های قالی تبریز است.
قالی‌های تبریز همگی از نوع دو پود و لول‌باف است و گره مرسوم در این منطقه نیز متقارن(ترکی) است. قابل ذکر است که قالی های تبریز بدون گره‌های تقلبی هستند.
نوع شیرازه اغلب منفصل است یعنی شیرازه پس از اتمام بافت انجام می‌شود و گلیم ‌بافی قالی‌های معاصر تبریز سبک معروف ترکی است. همچنین تار و پود، پنبه و پرز آن‌ها از پشم و در برخی مواقع ابریشم است. دار استفاده شده در قالی‌ها دارهای عمودی با چله‌کشی ترکی است. در تبریز رجشمار در هر ۷ سانتی‌متر است که اصطلاحا هر ۷ سانتی‌متر را یک پنجه می‌گویند که رجشمار آن‌ها از ریز تا درشت متغیر است.
در سال‌های اخیر بافنده‌های چیره‌دست تبریزی به تولید قالی ‌های گل ابریشم بسیار ظریف با رجشمار ۵۰ و ۶۰ در مقیاس وسیع روی آورده‌اند. این گونه قالی ‌ها که بعضی با چله‌های ابریشمی هستند، بیشتر با طرح‌های لچک و ترنج و با رنگ‌هایی غالبا بژ روشن و نخودی بافته می‌شوند و در رنگ‌آمیزی گل‌ها و نگاره‌ها از رنگ‌های سرخابی، عنابی، زیتونی و سرنجی به فراوانی استفاده می‌شود.
اکثر کارگاه‌ها در شهر تبریز و خصوصا در روستاهای اطراف این شهر قرار دارند. قالی ‌های اعلا در شهرهای مجاور از جمله مراغه، مرند، ماکو و آذرشهر نیز تولید می‌شود. همچنین در میان قالی ‌های تبریز قالی تمام ابریشم نیز بافته می‌شود، بافت این گونه قالی ها اکثرا در کارگاه‌های اردبیل و مراغه انجام می‌شود.


ریحانه کثیری
کارشناس ارشد فرش دستباف

برای اطلاعات بیشتر درباره قالی ‌های تبریز می‌توانید منابع زیر را مطالعه کنید:
–  ادواردز، سیسیل(۱۳۶۷). قالی ایران، ترجمه مهین ‌دخت صبا، انجمن دوستداران کتاب.
–  بصام، سیدجلال‌الدین و همکاران (۱۳۸۳). رویای بهشت(هنر قالی‌بافی ایران)، تهران: اتکا.
–  ژوله، تورج (۱۳۸۱). پژوهشی در فرش ایران، تهران: انتشارات یساولی.
–  نصیری، محمدجواد (۱۳۷۴). سیری در هنر قالی‌بافی ایران، تهران: مؤلف.
– طاهباز، افسانه، مظاهری تهرانی، مهرانگیز، معرفی ویژگی‌های قالی ‌های نفیس تبریز در دو دهه گذشته، گلجام ۱۰

Share نسخه مخصوص چاپ


 
 
 
ثبت نام فراموشی کلمه عبور؟