نشست های پرسش و پاسخ

نشست‌های پرسش و پاسخ بستر بسیار مناسبی است تا واحدها و فعالان حوزه دستبافته ها بتوانند مسائل، نقاط مورد ابهام و سوالات خود را در یک جمع دوستانه مطرح و از پیشنهادات کارشناس، مشاور و یا مدرس خبره حاضر در این وبینار بهره مند شوند.
این نشست ها به صورت دوره ای و با هماهنگی بخش های مختلف و بر اساس نیازهای فعالین برنامه ریزی و برگزاری میشود.

 

گپ‌تایم عصر قالی
کد مطلب : 115  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 165   |   تاریخ درج: شنبه, آذر 17, 1403   |   ساعت: 12:00 ق.ظ   |   منبع / نویسنده مطلب: مدیر سامانه

 

نگاهی به هریس و قالیبافی آن

در سطح شهرستان هریس حدود 10 هزار نفر با قالیبافی امرار معاش می کنند که از این تعداد حدود 1000 نفر دارای بیمه قالیبافی هستند. همچنین حدود 50 فروشنده نیز در امر خرید و فروش قالی به فعالیت می پردازند. 


شهرستان هریس یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی که در سمت شرقی تبریز واقع شده است. فاصله مرکزشهرستان(شهرهریس) با مرکز استان حدود 67 کیلومتر بوده که واقع شدن این شهرستان در مسیر بزرگراه اهر- هریس تبریز یکی از امتیازات آن می باشد. 

شهرستان هریس به جهت برخورداری از زمین های هموار و وسعت جغرافیایی مستعد انجام انواع فعالیت های صنعتی است، که گواه این مطلب وجود شهرک صنعتی بیلوردی و ناحیه صنعتی زرنق و چند کارخانه خارج از این مناطق صنعتی می باشد. شهرک صنعتی بیلوردی به جهت همجواری با بزرگراه اصلی یکی از شهرک های فعال استان بوده وکارخانجات مهمی در این شهرک فعال هستند که یکی از عوامل کاهش نرخ بیکاری در سطح منطقه می باشد. دسترسی به جاده اصلی نوید بخش روزهای بهتری برای نیز برای این شهرک می باشد چرا که از یک طرف نزدیکی به مرکز استان و از طرف دیگر واقع شدن در مسیر شاهراه ارسباران امتیاز ویژه ای است که نصیب این شهرستان شده است.
در حوزه معدن شهرستان هریس در آینده ای بسیار نزدیک تبدیل به یکی از قطب های معدن استان خواهد شد. چرا که براساس مجوزهای صادر شده معادن کانی های فلزی از جمله طلا و مس(معدن طلای سوناجیل و معدن اندیس) اشاره کرد که در مراحل آماده سازی و احداث واحدهای فرآوری جهت بهره مندی قرار دارند.
حوزه گردشگری در این شهرستان علی رغم برخورداری از موهبت های عظیم طبیعی با طبیعت بکر توام با زیبایی و آب و هوای مطلوب علی الخصوص در فصول گرم سال مغفول مانده است. هر چند در سال های اخیر با برجسته شده جاده هریس- مشکین شهر در سطح استان این شهرستان نیز در زمره اهداف گردشگری قرارگرفته و امید است شاهد روزهای درخشانی در زمینه گردشگری منطقه باشیم. لازم به ذکر است علاوه برجاده هریس- مشکین شهر منطقه گردشگری سابلاق، بقعه شیخ اسحاق، آب معدنی "اوکوز داغی" می توانند به بهترین شکل در زمره اهداف گردشگری قرار گیرند. خاصیت های درمانی آب معدنی اوکوز داغی به همراه طبیعت بکر منطقه "هرمشتاق" طبیعتی را شیفته خود نموده و به سوی خود می خواند.
از دیرباز اقتصاد شهرستان برپایه کشاورزی و دامپروری بوده که طی سالیان  اخیر باتوجه به کمبود آب و خشکسالی این فعالیت ها کمرنگ تر شده است. تبدیل زمین های کشاورزی به باغ های تفریحی و واحدهای صنعتی روز به روز در حال افزایش است.
علاوه بر موارد فوق هر وقت نامی از هریس برده شود بدون تردید قالی اولین کلمه ای است که در تعریف هریس بکار برده می شود. هنری به قدمت قرن ها و شاید هزاره ها، هنری که با هرگره گشایشی در طرح و نقش به وجود می آورد و هر چشمی را مجذوب زیبایی های خود می کند. هنری که نقش آن در سویدای دل پرورش یافته با دستانی هنرمند هستی یافته و زیبایی را به هستی هدیه می کند. این هنر والا برگرفته از آداب و رسوم، طبیعت و... مختص این منطقه است، که هرگوشه از زوایای آن بیانگر داستانهایی از دل این سرزمین می باشد. 
قدمت قالی های این شهرستان که قرن های گذشته عمدتا به صورت ابریشمی بوده است بیانگر این مطلب است که این هنر یاری گر اقتصاد منطقه نیز بوده است که مردم این خطه از طریق قالیبافی تامین نیازهای اقتصادی خانواده ها را به دوش می کشیدند. قالیبافی در این شهرستان عمدتا توسط بانوان انجام گرفته و درواقع این هنر پرورش یافته توسط مادرانی است که لطافت، عطوفت، محبت و مهرمادری را در گره گره این هنر تنیده و زیبایی آفریده اند.
در سطح شهرستان هریس حدود 10 هزار نفر با قالیبافی امرار معاش می کنند که از این تعداد حدود 1000 نفر دارای بیمه قالیبافی هستند. همچنین حدود 50 فروشنده نیز در امر خرید و فروش قالی به فعالیت می پردازند. هم اکنون بیشترین میزان تولید قالی از طرح های: تاجری، صمدخان، حیات نقشه است. بیشتر خریداران به ترتیب از استانهای: آذربایجان شرقی، اردبیل و تهران می باشد. 
چهارمین نشست عصر قالی آذربایجان با عنوان "قالی هریس از گذشته تا امروز" در همین راستا و با هدف بازشناسایی این هنر ارزشمند در مهد واقعی اش برگزار شد. مطالب مطرح شده در این نشست زوایای پنهانی از گذشته این هنر را بیان کرد که از دل این مراسم پیشنهاد "موزه قالی و مردم شناسی هریس" مطرح و مورد استقبال قرارگرفت.
بر اساس قول دکتر عبدالهی نماینده محترم شهرستانهای اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی در خصوص پیگیری های این موضوع، امید است شاهد احداث این موزه باشیم. 

مهدی برزگری
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان هریس

Share نسخه مخصوص چاپ


 
 
 
ثبت نام فراموشی کلمه عبور؟