کد مطلب : 91 |
تعداد نظرات: 0 |
تعداد بازدیدها: 503 |
تاریخ درج: سه شنبه, خرداد 15, 1403 |
ساعت: 12:16 ب.ظ |
منبع / نویسنده مطلب: مدیر سامانه
لزوم ایجاد پژوهشگاه قالی برای محققین در تبریز
سومین نشست عصر قالی آذربایجان برای دست یابی به نکات جدید در حوزه قالی آذربایجان برگزار شد.
استاد رحیم چرخی نگارگر و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر تبریز، مقالهای با عنوان "نقش و جایگاه نگارگران مکتب تبریز صفوی در حوزه قالی" را با بیان خلاصهای از تاریخ حکومت صفویه ارائه داد. وی با اشاره به علاقه شاه طهماسب به شعر و نقاشی، دوره اول حکومت وی را از نظر هنری پر بار خواند و افزود: در دوره دوم که شاه طهماسب ذائقه هنریش را با دینداری و عبادت جایگزین کرد، هنرمندان در نتیجه جمع شدن کارگاههای سلطنتی، از تبریز به سراسر کشور پراکنده میشوند. وی طبق تحقیقات روی برگرداندن حاکمیت از صنعت هنر و آسیبهای آن در طول تاریخ را بیان داشت که این خود میتواند درسی عبرت آموز برای والیان هنر در عصر حاضر باشد.
وی در توضیحات خود نگارگران را اولین هنرمندان مشغول در حوزه قالی خواند و با تحلیل قالیهای دوران صفویه به ظرافت آثار نگارگری، تطبیق نقوش قالی و نگارگری مکتب تبریز صفوی پرداخت و اذعان داشت: متاسفانه یک جلد کتاب در خصوص مکتب قالی تبریز وجود ندارد! هر قالی در دوره صفوی تولید شده، متأسفانه به خاطر کمبود استنادات به شهری منصوب گشته است و جای گلایه نیست چرا که محقق هر شهری این کار را جهت هویت سازی برای شهر خود انجام داده است. اما باید دانست که بخش عظیمی از طرح قالیهای صفویه، متبرک شده تبریز بودند چرا که هنر در بدنه دربار تبریز در جریان بود لذا سهم این بخش هنری باید متمرکز تبریز باشد. متاسفانه حمایتی انجام نمیشود که ما بتوانیم این هویت بخشی را برای تبریز رقم بزنیم.
وی همچنین افزود: پژوهشگاه قالی و نگارگری اگر در شهر ما وجود داشته باشد، به جرات می توان گفت امروز ما به توانایی بررسی آثار نگارگری در کتب و قالیها و تطبیق آنها رسیده ایم و فقط امکانات کافی لازم است تا پژوهشها به نحو احسن انجام پذیرند.
مقالات مرتبطی وجود ندارد